Hier moet je op letten bij het kopen van een eenwieler.

Hier moet je op letten bij het kopen van een eenwieler.

Deze 5 criteria helpen je bij de keuze van een eenwieler.

1. De wielmaat

Het kiezen van de juiste wielmaat is belangrijk omdat eenwieleren makkelijker is op de juiste maat. Voor meer informatie over de keuze van de juiste wielmaat kunt u terecht op deze pagina .

2. Technische aspecten

Er is veel aanbod op het gebied van eenwielers, echter helaas maar weinig kwalitatief goede merken. Vaak kopen ketens grote partijen eenwielers op die een kleine afwijking hebben of kwalitatief slecht zijn. Veel voorkomende problemen met deze eenwielers zijn onder andere een zadel dat stuk valt, kromme cranks, slechte verhoudingen en slechte zadelklemmen. Kwalitatief betere merken eenwielers om mee te starten zijn onder andere eenwielers van de merken: Qu-ax, Only One en Club. Naast garantie hebben deze merken als voordeel dat er naderhand altijd onderdelen te koop zijn.

Dus letten op:

   1.  Heeft het zadel degelijke bumpers?
   2.  Is de zadelpen eenvoudig te verstellen?
   3.  Zijn er onderdelen leverbaar, mocht er iets met de eenwieler gebeuren?
   4.  Zijn de pedaalarmen/cranks recht?
   5.  Is er een goede verhouding tussen de pedaalarmen en het wiel?
   6.  Is het zadel comfortabel voor het fietsen van afstanden (geen scherpe randen)?

3. Monteren van een eenwieler

De montage van een eenwieler is heel eenvoudig en snel gedaan. Belangrijk is wel dat er op een aantal zaken gelet wordt. Het frame kent een in opening deze moet aan de achterkant van de eenwieler komen. Op de pedaalarmen staat een L en een R, het is heel belangrijk dat de L links zit en de R rechts. Met vier boutjes en moertjes wordt het wiel aan het frame bevestigd. Draai deze niet te strak aan. Dit kun je testen door het wiel rond te draaien als het wiel vast zit en toch soepel draait is dit goed gelukt. (dus niet te veel druk op het kogellager)

4. Leren eenwieleren

Een eenwieler kopen is heel gemakkelijk, het leren eenwieleren is iets complexer. Op youtube staan veel video’s waarin wordt uitgelegd hoe je het beste kunt leren eenwieleren. In enkele uurtjes kun je veel progressie maken. Zeker bij kinderen is het belangrijk dat de eenwieler in de hoek komt te liggen als het na een uurtje nog niet lukt. De eerste uren zijn minder leuk dan het fietsen als het eenmaal lukt.

5. Bescherming

Zorg zeker in het begin voor voldoende bescherming zoals een helm en pols-, knie- en elleboogbeschermers. Verder moeten je schoenen altijd goed gestrikt zijn. Als je veter vast komt te zitten kun je hard vallen.

 

Gerelateerde berichten
  1. Welke maat eenwieler is geschikt? Welke maat eenwieler is geschikt?