Hoe kies je een set jongleerkegels en waar moet je op letten bij het kopen?

Hoe kies je een set jongleerkegels en waar moet je op letten bij het kopen?

Elke jongleur komt eens op een punt dat 3 balletjes makkelijk beginnen te worden, en dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Jongleren met kegels is zo’n uitdaging, en zijn geweldig leuk om mee te jongleren.

Maar er zijn zo veel verschillende kegels te vinden, en ze lijken allemaal heel erg op elkaar, dus welke jongleerkegels kun je het beste kopen?

Waarom jongleren met kegels?

Eerst nog even alle redenen om met kegels te jongleren:

  1. Het biedt extra uitdaging. Een kegel moet je niet alleen op de juiste hoogte en in de juiste richting gooien, maar ook met de juiste hoeveelheid draaiing. Bij elke worp draait de kegel namelijk één of meerdere keren om zijn eigen as. Het kost een beetje oefening om dit goed te doen. Daardoor biedt het ook extra mogelijkheden. Bij verschillende trucs krijgen kegels verschillende hoeveelheid ‘spin’, of je gooit de kegel zonder spin, dat heet een ‘flat’. Voor een aantal voorbeelden van dit soort trucjes kun je een kijkje nemen in deze videoplaylist
  2. Kegels zijn ook fantastisch om mee over te gooien. Met twee mensen zes of meer kegels jongleren heet passen, en is helemaal niet moeilijker dan in je eentje een cascade jongleren. In jongleerclubs of op jongleerfestivals is het nooit moeilijk om een passingpartner te vinden, zeker niet als je al een beetje met kegels jongleren kunt.
  3. Jongleren met kegels ziet er mooi uit. Kegels zijn een stuk groter dan ballen, en omdat ze draaien vangen ze nog sneller de aandacht van het publiek dan ballen of ringen. Sommige tempo-jongleurs laten hun kegels dan ook zo snel mogelijk draaien om hun act spectaculair te maken.
  4. Een cascade met kegels voelt fijn. Wist je dat het wereld record blind jongleren met kegels is gevestigd en niet met balletjes? Als kegel jongleren eenmaal in je vingers zit dan gaat het vaak soepeler dan balletjes dankzij hun grote handvatten, zo soepel dat je er haast niet eens meer naar hoeft te kijken.

Wat voor kegel moet ik kopen

Een kegel die fijn is om te jongleren is meestal zo’n 45 – 55 cm lang, en weegt tussen de 160 en 240 gram. Lichte en korte kegels zijn geschikt voor kinderen, maar voor volwassene raad ik kegels aan die aan de zwaardere en langere kant zijn.

Er zijn twee belangrijke dingen waar je op wilt letten als je een kegel koopt.

Kwaliteit

De eerste is kwaliteit.

Helaas zijn er veel jongleer kegels op de markt die erg snel kapot gaan. Je wilt natuurlijk kegels kopen die je vaak van grote hoogte kunt laten vallen zonder dat ze ernstig beschadigen, maar regelmatig zie ik kegels die door midden breken of waarbij het plastic barst. De beste manier om te voorkomen dat je zulk soort ‘speelgoed’ in huis haalt is door kegels te kopen van professionele jongleermerken: Henry’s, Play en Mister Babache. Een goede kegel gaat met gemak 10 jaar mee, terwijl goedkopere kegels vaak al na een paar weken verslijten. Investeren in een professionele kegel is bijna altijd een betere keuze.

Draaisnelheid

Het tweede waar je op wilt letten is de draaisnelheid. Afhankelijk van de gewichtsverdeling kunnen kegels langzamer of sneller draaien. Kegels met een grote plastic body en een kort handvat draaien meestal langzamer dan kegels met een smalle body en een lang handvat. Langzame kegels kunnen fijn zijn als je met 3 kegels jongleert of overgooit, terwijl snelle kegels handig zijn als je met meerdere kegels wilt jongleren, of trucjes wilt doen waarbij de kegels sneller moeten kunnen reageren.

Maar er zijn nog genoeg andere dingen waar je naar kunt kijken. Kleur is belangrijk, zowel zodat je hem goed kunt zien in de lucht maar ook zodat je het leuk vindt om ermee te jongleren. Het handvat kan harder of zachter aanvoelen, een zacht handvat voelt meestal fijner maar een harder handvat laat een kegel sneller reageren. En soms is het handig om dezelfde kegel te kopen als de jongleurs in je omgeving, dat maakt overgooien makkelijker.

Weet je nou nog steeds niet wat voor kegel je moet hebben? Mijn favoriet is de Henrys Pirouette, die gemaakt wordt in Duitsland. Deze kegel is vrijwel onbreekbaar, en draait vlot maar niet te snel. Dit is niet voor niets ook de meest verkochte kegel ter wereld.

In deze video zie je hoe Henrys Jongleerkegels maakt in hun fabriek in Duitsland.

Gerelateerde producten