Waar moet ik op letten bij het kopen van een diabolo?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een diabolo?

Informatie voor het kopen van een diabolo.

Wil jij je eerste diabolo bestellen of kun je al enkele trucjes en wil je een professionele diabolo kopen? In dit blog ga ik je vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een diabolo en welke afwegingen je moet maken.

De grootte van de diabolo

Een grotere diabolo is makkelijker te vangen en draait doorgaans stabieler dan een kleine diabolo. Groter betekend soms ook zwaarder, voor kleine kinderen adviseren we een diabolo van maximaal 270 gram.

Flexibel materiaal

Zorg dat je een diabolo bestelt die gemaakt is van flexibel kunststof. De diabolo gaat vaak vallen en je wil niet dat deze stuk gaat. Alle diabolo’s uit het assortiment van Circus-expert.nl zijn gemaakt van flexibel materiaal. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze graag een rubberen diabolo willen. De allerfijnste diabolo’s zijn niet van rubber gemaakt maar waarschijnlijk willen mensen vooral een degelijke diabolo.

Bij veel speelgoedwinkels liggen nog diabolo’s die gemaakt zijn van hard plastic. Wanneer deze vallen van een grotere hoogte dan is de kans dat ze breken erg groot. Het figuur en het gewicht zijn meestal ook niet ideaal om trucjes te leren. Vaak zien we dat deze geleverd worden met slecht diabolotouw en dat maakt het spelen ook erg lastig.

Diabolo met een vaste as of met kogellagers

• Wat is het effect van kogellagers?

De as van diabolo’s voorzien van één of meerdere kogellagers kan één richting op draaien. Doordat de as mee draait is het spelen met zo’n diabolo veel makkelijker. Stel het diabolotouw gaat op en neer onder de as van de diabolo. Naar rechts drijft het touw de diabolo aan en naar links draait de as mee met het touw. Als het touw stil staat draait de diabolo door en de as zorgt voor weinig wrijving.

• Wat voor as kan ik het beste kopen voor een beginner?

Voor beide keuzes iets is te zeggen.
o De meeste goede diabolospelers zullen adviseren te starten met een vaste as diabolo. Dan kun je meer trucjes leren en leer je de echte diabolotechniek. Wanneer je ooit de overstap maakt naar het spelen met twee diabolo’s dan moet je goed kunnen spelen met een vaste as. Leren diabolospelen met twee diabolo’s kan eigenlijk alleen maar met vaste as diabolo’s.

o Beginnen met een kogellager diabolo is makkelijker omdat de diabolo als vanzelf gaat draaien. Ook blijft de diabolo zelfs draaien als het touw door elkaar zit. Je hebt dan dus even tijd om het touw weer goed te doen. Dit voorkomt frustratie en zorgt dus voor meer diaboloplezier.

• Trucs die makkelijker worden met een kogellager diabolo

Er zijn een aantal gevorderden trucs die makkelijker zijn uit te voeren met een kogellager diabolo dan met een vaste as diabolo. Voorbeelden hiervan zijn touw trucs waarbij de as langere tijd in aanraking staat met een stilstaand touw. De diabolo blijft lang draaien en dus kun jij rustig de truc doen. Wanneer je de diabolo vertax speelt (verticaal i.p.v. horizontaal) is een kogellager diabolo ook fijner.

• Verschil tussen 1 en 3 kogellagers

Het effect van een 1-kogellageras en een 3-kogellageras is het zelfde echter zal een 3 kogellager as minder geluid maken en langer blijven draaien. Dit werkt als volgt:
Er is één kogellager in het midden dat maar één kant op kan draaien, een one-way-bearing, deze zorgt voor het gewenste effect. Wanneer er zijwaartse krachten komen op dit lagertje doordat de diabolo van richting veranderd dan zal dit de diabolo afremmen. Door 2 normale kogellagertjes naast de one-way-bearing te zetten blijft de as altijd recht door het middelste kogellagertje steken. Dit zorgt voor minder geluid en minder afremming. Een 3-kogellageras is hierdoor fijner dan een 1-kogellager as.

Breede of smalle as

Wanneer je kiest voor een diabolo met een vaste as dan kun je nog kiezen voor een brede of smalle as. Een diabolo met een smallere as zal minder snel van richting veranderen. Voor workshops adviseer ik geen diabolo’s met hele brede assen te kiezen. Als je serieus gaat oefenen dan is een iets bredere as een fijne keuze.

De Epic diabolo’s, Taibolo's en Sundia Evo diabolo’s hebben hele brede assen. Deze zijn met hun brede assen extra fijn voor voor het spelen met meerdere diabolo’s.

Diabolostokken

Je kunt kiezen voor houten, aluminium, fiber en carbon diabolostokken. Het verschil tussen de houten stokken en de andere is met name de dikte van de stokken. Door een smal uiteinde kan de diabolo makkelijk op het stokje draaien. Carbon en fiber stokken zijn iets flexibeler en lichter. Voor beginnende spelers maakt het verschil tussen aluminium, fiber of carbon weinig verschil. Wel is de manier van bevestigen van het touwtje niet bij elk stokje het zelfde. Bij de meeste carbon stokken gaat het touwtje door het stokje heen naar de handvat zijde van het handvat. Hierdoor zie je geen knoopje aan de bovenkant van het stokje. Dit is mooier maar niet handig voor beginners. Wanneer het touwtje stuk gaat (meestal bij het stokje) verlies je een groot stuk touw waardoor je het touwtje in zijn geheel moet vervangen. Bij stokjes waarbij het diabolotouw boven aan wordt vast geknoopt is minder touw nodig. Mocht het touwtje bij het stokje stuk gaan, dan verlies je meestal maar enkele centimeters, dat is niet zo erg.
De meest verkochte diabolostokken zijn de Henrys Aluminium diabolostokken.

Diabolotouw

Het is erg belangrijk om het juiste diabolotouw te hebben. Wanneer je diabolotouw niet glad of te dik is zal je diabolo erg snel in de knoop zitten. We adviseren Henrys diabolotouw voor beginners. Dit touw is heel glad, dun en toch één van de meest slijtvaste touwtjes. Henrys diabolostokken zijn al voorzien van Henrys diabolotouw.

Tip: Koop een klosje diabolotouw, het touw gaat slijten en het is zonde wanneer het diaboloplezier stopt bij een touwtje dat stuk is.
Tip: Ga niet spelen met een nat diabolotouw, het touwtje slijt dan heel snel.


Onze aanbevelingen:

Voor beginners:

Voor gevorderden die met (nu of in de toekomst) met meerdere diabolo’s willen spelen:

Diabolo’s met kogellagers:

Gerelateerde producten