Welke maat eenwieler is geschikt?

Welke maat eenwieler is geschikt?

Leren eenwieleren is makkelijker met de juiste wielmaat.

Deze informatie kan je helpen bij het kiezen van de juiste wielmaat.

Om te kijken welke wielmaat bij jou past of welke beenlengte je nodig hebt, adviseren we je in de volgende tabel te kijken. Beenlengte meten aan de binnenkant van je been tot aan de grond.

Eenwielermaat Minimale Beenlengte
12" 48 cm
16" 55 cm
18" 58 cm
20" 61 cm
24" 68 cm
26" 74 cm
36" 84 cm
Muni 19"/20" 64 cm
Muni 24" 77 cm
Muni 27,5" 81 cm
Muni 29" 76 cm
Hoge eenwielers 67 cm


Freestyle eenwieleren

Als eerste is het het belangrijk om te weten wat je met de eenwieler gaat doen. Voor freestyle eenwieleren (eenwieleren met veel trucjes) is 20 inch bijna altijd de juiste maat. Deze maat is geschikt om te gliden (je voeten op het wiel laten slippen) of te wheel walken (lopen over het wiel). Daarnaast ben je op een 20 inch eenwieler wendbaar.

Afstanden eenwieleren

Als je van plan bent om lange afstanden te fietsen dan is het handiger om een groot wiel te kiezen. Hoe groter het wiel hoe sneller en stabieler je kunt eenwieleren. Met een 36 inch eenwieler kun je het hardst fietsen. Door de verhouding pedaalarm tegenover de wielgrote verkleind de controlle die je hebt over de eenwieler. Bij een kleine eenwieler is de pedaalarm/crank ongeveer 2/3 van de totale wielgrote bij 36 inch eenwielers is de pedaalarm ongeveer 1/3 van de totale wielgrote.

Wedstrijden eenwieleren

Als je van plan bent wedstrijden te gaan fietsen dan is 24 inch meestal de maximaal toegestane maat. Tenzij je een speciale race eenwieler hebt deze hebben een dunnere band en een groter wiel. De buitenmaat van deze eenwielers is gelijk aan de standaard 24 inch eenwielers.

Muni eenwieleren

Muni of wel mountain unicycling is eenwieleren in het bos. Afhankelijk van de route die je aflegt heb je een groter of een kleiner wiel nodig. Voor downhill routes is een 24 inch eenwieler zeer geschikt. Een grotere wielmaat geeft je meer snelheid. Nederlandse mountainbike routes zijn meestal redelijk vlak en je kunt hier prima uit de voeten met een 24 inch tot 29 inch Muni

Gerelateerde berichten
  1. Hier moet je op letten bij het kopen van een eenwieler. Hier moet je op letten bij het kopen van een eenwieler.
  2. 6 Tips om beter te oefenen 6 Tips om beter te oefenen
Gerelateerde producten