Hier moet je op letten bij het kopen van een aerial tissue

Hier moet je op letten bij het kopen van een aerial tissue

Ben je van plan een aerial tissue, ook wel acrobatiekgordijn of aerial silk genoemd, te kopen? Dan heb je wellicht nog vragen. In deze blog hoop ik je een eind op weg te helpen.

Aan bod komen:

  • Materiaal
  • Maat
  • Stretch
  • Ophangpunt
  • Accessoires
  • Controle en veiligheid

Materiaal

Een goede aerial silk is gemaakt van polyester met een terlenka weeftechniek. De weeftechniek zorgt ervoor dat dat het doek niet in één richting kan afscheuren. Je hebt vast wel een keer gezien hoe dat een marktkoopman een doek inknipt en in de hele breedte afscheurt. Het is belangrijk dat jouw aerial silk dit niet doen. Alle doeken uit het assortiment van Circus-expert.nl zijn gemaakt van het juiste materiaal en zijn uitgebreid getest door de fabrikant.

Maat

Het is belangrijk om de juiste maat te bestellen. Je hangt een tissue altijd dubbel. Een doek van 8 meter geeft je dus 4 meter doek om mee te spelen. Daarnaast is het niet erg als het doek tot 1 meter op de grond hangt. Is je ophangpunt bijvoorbeeld 4,5 meter dan adviseren we een doek van 10 meter. Houd ook rekening met het ophangmateriaal. Wanneer je een sling/strop, swivel, carabiner en een ophanghaak gebruikt dan is je ophangpunt al snel 50 cm lager. Houdt hier rekening mee bij het kiezen van de juiste maat.

Stretch

Elke aerial tissue moet wat stretch hebben om er fijn mee te spelen. Toch zit er verschil in de stretch tussen verschillende merken. Voor beginners is veel stretch minder fijn, het maakt het leren van tissue een stuk zwaarder. Een lang doek met veel stretch moet je eerst een heel stuk naar beneden trekken voordat je zelf van de grond komt, dat omlaag trekken kost veel kracht. Houdt er rekening mee dat een langer doek uiteraard meer stretch heeft dan een korter doek.
Wanneer je al bedreven bent met de tissue dan heeft een doek met meer stretch ook voordelen. Wanneer je jezelf gecontroleerd naar beneden laat vallen dan is het erg mooi als het doek nog na veert. Dit maakt het nog sierlijker en je val wordt door het doek opgevangen.

Ophangpunt

Ik krijg veel vragen over ophangpunten, bijvoorbeeld:

  • Kun ik een tissue aan een dikke tak van een boom ophangen?
  • Kan ik de tissue aan het plafond bevestigen?
  • Kan ik een balk in de nok van een gebouw?

In veel gevallen zal het antwoord ja zijn, echter kunnen wij dat niet beoordelen vanaf een afstandje. We raden je aan om deze vragen voor te leggen bij een bouwtechnisch iemand. En als je dikke tak van een boom gebruikt om extra voorzichtig te zijn en goed te letten op hoe de tak reageert.

Zorg dat je een goede ophanghaak hebt waar het doek omheen kan. In ons assortiment verkopen we enkele specialen haken die zorgen dat het doek goed vast zit en dat er zo min mogelijk slijtage plaatsvind bij het gebruik van het doek.

Accessoires

Het belangrijkste is een goede ophanghaak. We hebben de Figure 8, Play haak voor tissue en Voltige haak op voorraad. De figure 8 is het kleinst en daarom ideaal om mee te nemen in je rugzak. De Play haak is iets groter en ronder waardoor je doek minder slijtage heeft. De Voltige haak is nog een maatje groter en zwaarder en daarmee ook onze favoriet.

Swivel

Wil je rondjes draaien met het doek den zorgt een swivel ervoor dat je soepel rond draait.

Karabiners

In deze video legt Daniel uit welke karabiners we hebben van het merk Petzl.

Sling/strop

Een sling kan erg handig zijn om je ophangsysteem te bevestigen aan een balk of ander ophangpunt.

Veiligheid

Allereerst is het handig om begeleiding te krijgen van een ervaren persoon wanneer je start met aerial silk. Denk naast een goed ophangpunt, de juiste accessoires ook aan de juiste ondergrond. Zeker als je begint of nieuwe trucs leert is het aan te raden om valmatten te gebruiken.

Controle van het materialen

We raden je aan om Rigging (carabiners en andere materialen) jaarlijks te laten controleren door een bedrijf dat hierin thuis is. Daarnaast moet je zelf altijd goed letten op je materialen. Met name slijtage kan gevaarlijk zijn voor het ontstaan van scheuren. Ook veroudering van materialen kan zorgen voor een grotere scheur of breekkans.

Gerelateerde producten